Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På Wieselgrensskolan var det många fritidsbarn som ville spela handboll när SVT var på besök. Foto: Minna Korsgren/SVT

Klubbens storsatsning: 3 500 barn ska få spela handboll i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Det är sjätte året i rad som handbollsklubben OV Helsingborg anordnar gratis handbollsskola för barn som går på fritids på sommaren. I år ska fler än någonsin tidigare få ta del av deras aktiviteter som är gratis.

Klubben driver ett socialt projekt under läsåren i sex av stadens skolor i utsatta områden, där drygt trehundrafemtio barn tar del av handbollsträning i kombination med läxläsning.

– Vi fick tidigt signaler, både från barnen och deras lärare att många inte tycker om loven. De förlorar sin struktur och har inte råd eller möjlighet att göra något speciellt på sommaren, säger Mats Jacobson som är projektledare.

Startskottet gick för klubbens lovaktiviteter. I år ska de vara på 40 av Helsingborgs skolor och erbjuda gratis träningar tre gånger per skola för drygt 3 500 barn.

– Det är uppskattat, vi gör skillnad.

Inledningsvis oklart med finansieringen

Däremot har det varit oklart om Helsingborgs stad stöttar satsningen i år. Tidigt i maj fick föreningen besked från fritidsförvaltningen att inga pengar fanns att få.

– Det var ett stort bakslag, sommarskolan hade blivit av men vi hade tvingats dra ned på våra sociala projekt under terminerna som en konsekvens.

Får pengar efter frustrerat Facebookinlägg

Men efter att en av tränarna la ut ett frustrerat facebookinlägg om just detta och media börjat ställa frågor hörde plötsligt utbildningsdirektören av sig till Mats Jacobsson.

– De har ändrat sig, vi får 175 000 kronor, berättar han.

– Det stämmer att de fick beskedet att de inte skulle få några pengar från fritidsförvaltningen men det beror på att vi inte längre får det statliga lovstödet, nu skjuter vi till pengar från ett annat statligt bidrag kopplat till barn- och utbildningsnämnden, förklarar Maria Holm som är utbildningsdirektör.

Har du förståelse för att det ser ut som att ni ändrar er efter att klubben går ut publikt med detta?

– Jag förstår att man kan tolka det så, men det är inte därför de nu får pengar, säger Maria Holm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer