Foto: Helsingborgs djur- och lekpark

Ovanliga stölden – papegojtjuvar slog till mot djurpark

Uppdaterad
Publicerad

Papegojtjuvarna slog till mot Helsingborgs djur- och lekpark mitt på ljusa dagen. Först tömde de holkarna på flera ungar – sedan krossade de äggen mot en husvägg.

– Det är skit. Det är inte klokt att det ska behöva vara på detta viset, säger djurparkens ägare Mats Hafström.

Tre till fem papegojungar – det blev bytet när Helsingborgs djur- och lekpark fick påhälsning av papegojtjuvar under söndagen.

Kuppen ska ha inträffat rakt framför näsan på intet ont anande parkgäster, enligt djurparksägaren Mats Hafström. Flera av besökarna ska precis innan stölden ha sett personer i papegojburen, men inte reagerat eftersom det är tillåtet att gå in.

– Man har använt sig av en två meter lång trappstege och en håv och vält ned sju holkar, säger Mats Hafström.

”Hopplöst tradigt”

Men tjuvarna nöjde sig inte med att bara stjäla papegojungarna, under måndagen gjorde Mats Hafström nästa tråkiga upptäckt.

– Det var ju ägg i holkarna också. De har man tagit och pangat rätt in i en husvägg.

– Stölden är en sak, men skadegörelsen och att man håller på att fördärvar för oss och alla andra som känner glädje av fåglarna ... Det är hopplöst tradigt, säger Mats Hafström.

Papegojorna är av den relativt speciella arten Bergslori, som vanligtvis häckar i Australasien. Fåglarna, som värderas till drygt 2 000 kronor styck, är väldigt vackra men kräver specialkost, säger Mats Hafström som har svårt att se dem överleva utanför djurparken.

– De är inga tamfåglar utan man ska helst ha dem i en utebur. De överlever inte, det har jag svårt att tänka mig.

Stal giftormar för hundratusentals kronor

Polisen har rubricerat ärendet som stöld, men i nuläget finns det inga misstänkta gärningsmän. Chansen att få svar på gåtan över vem som stal fåglarna, tror Mats Hafström är liten.

– Nej, det blir nog ingenting utav det, tyvärr.

Det är inte första gången som Helsingborgs djur- och lekapark får påhälsning av tjuvar. För några år sedan bröt sig någon in och stal två oerhört sällsynta palmhuggormsungar, en gul och en grön, värda drygt 100 000 kronor styck.

– Men då visste tjuvarna precis när vi inte var hemma och hur de skulle hantera ormarna, säger Mats Hafström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.