Det är verktygen och maskinerna som är tjuvarnas eftertraktade byte. Foto: TT.

Över 100 inbrott i hantverksbilar i Helsingborg – nu larmar polisen

Publicerad

Över 20 hantverkare polisanmäler inbrott i sina bilar – varje vecka. Det är facit efter den senaste tidens inbrottsvåg som drabbat just hantverksbilar.

I fem veckors tid har en inbrottsvåg sköljt över hantverkare i Helsingborgs kommun. Totalt har 109 hantverksbilar utsatts för inbrott, vilket har fått polisen att larma på sociala medier.

– Det sticker ut. Vår uppmaning handlar om att vi vill få hjälp med att bryta brottstrenden här och nu, säger Maria Zander som är kommunpolis i Helsingborg.

Det är verktygen och maskinerna som är tjuvarnas eftertraktade byte. Tillvägagångsättet liknar varandra: bilrutan krossas  – sent på dygnet eller natten. Tjuvarna tar sig in och stjäl allt av värde.

– Brotten anmäls ofta på morgonen när hantverkarna upptäcker inbrottet och då kan det ha skett när som helst under de senaste tolv timmarna. Då blir det svårt att lösa när brottet bara tar några minuter att genomföra, säger Maria Zander.

”Man tror inte det är sant”

Göran Öxell ordförande i Helsingborgs Hantverkarförening, sammanfattar konsekvensen av brotten på ett enkelt sätt när han får höra talas om hur många inbrott som ägt rum:

– Det låter inte klokt och man tror inte att det är sant. Det drabbar på två sätt, både ekonomiskt samtidigt som det förhindrar att man utför sitt arbete och då drabbar det kunden också, säger han.

Nu uppmanar polisen också hantverkarna att parkera sina bilar på ljusa platser och där folk är i rörelse.

– I bästa fall töm bilen om det är möjligt och DNA-markera grejerna, säger Maria Zander.

Drabbar alla företag

Enligt polisen är det både små och stora företag som drabbats och misstänker att det rör sig om organiserad brottslighet eftersom brotten har ökat så pass mycket under kort tid.

Vad kan ni på polisen göra för att förhindra att inbrottsvågen fortsätter skölja över nordvästra Skåne?

– Vi vill egentligen ta in allmänhetens iaktagelser. Det är svårt att göra något proaktivt med tanke på hur många hantverkarbilar det finns i förhållande till polisbilar i Helsingobrg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.