Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Amanda Montin berätta om skadan hon fick efter en rumpoperation på Bellakliniken i Helsingborg. Foto: Linda Ekström/SVT

Amanda fick nervskada efter rumpoperation – ”obeskrivlig smärta”

Uppdaterad
Publicerad

Hon sparade ihop 60 000 kronor för att göra en rumpförstoring på Bellakliniken i Helsingborg. Resultatet blev en mardröm. Nu får chefen för kliniken och kirurgen som genomförde operationen kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Det strålar hela tiden från höften och ner till foten. När det var som värst tappade jag all livslust, säger Amanda Montin.

Två år efter operationen har Amanda fortfarande svåra smärtor i benet. Hör henne berätta i klippet ovan.

Fick svårt att gå

När hon vaknade upp efter ingreppet misstänkte hon snabbt att något inte var som det skulle.

– Jag visste att det skulle göra ont, men det här var obeskrivligt. Jag kunde inte gå alls, säger hon.

Veckorna gick och smärtan i foten och benet höll i sig. Hon haltade fram och tvingades vara sjukskriven.

Läkarna gav smärtstillande

Bellaklinikens ansvariga gav Amanda Montin smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel i hopp om att smärtan skulle ge med sig.

– På egen hand tog jag kontakt med en neurolog som konstaterade att en nerv kommit i kläm av implantatet. Jag önskar att kliniken tagit bort implantatet tidigare, berättar Amanda Montin.

Läkare och chef får kritik

Klinikchefen Johan Nordquist och den ansvarige läkaren får nu kritik av Ivo. Enligt beslutet borde de ha sett till att Amanda fick en neurologisk undersökning istället för att enbart skriva ut mediciner. Ivo konstaterar också att detta ledde till ett förlängt lidande för Amanda och konstaterar även att det dröjde över ett halvår innan implantatet togs ut.

Ingen på kliniken ställer upp på en intervju, men i ett mail skriver Johan Nordquist att de agerade som de gjorde efter att ha haft kontakt med ledande experter på rumpförstoring.

SVT Nyheter Helsingborg har även varit i kontakt med kirurgen som också menar att de agerat korrekt. Däremot säger han att han kommer överväga att ta bort implantaten i ett tidigare skede om samma sak skulle hända igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.