Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anmälningar om oseriösa skönhetsingrepp har ökat kraftigt sedan en ny skönhetslag infördes i somras. Foto: Håkan Claesson/SVT

Kraftig ökning av anmälningar om skönhetsingrepp

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den nya skönhetslagen infördes sommaren 2021 har anmälningarna om olämpliga och oseriösa verksamheter och individer ökat kraftigt till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Det har lett till över 200 tillsynsinsatser och 22 åtalsanmälningar.

– Det bekräftar att det är en marknad som behöver städas upp, säger Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström.

Efter åratal med en växande marknad för skönhetsingrepp och en oreglerad Vilda västern-liknande situation har kraven på de som ska utföra estetiska ingrepp ökat.

Vem som helst får alltså inte, som tidigare, hänga på sig en vit rock och spruta in fillers i ansiktet på människor. Felaktiga behandlingar med fillers och nervgiftet Botox kan leda till svåra skador som vävnadsdöd, synnedsättning och långvarig förlamning. Därför måste behandlarna numera ha rätt kompetens för ingreppen.

Oseriösa aktörer

Enligt lagen får enbart legitimerade läkare, sjuksköterskor och tandläkare utföra estetiska injektioner och så kallade trådlyft, en slags ansiktslyft som görs med trådar under huden.

Men det verkar fortfarande finnas en hel del oseriösa aktörer kvar på marknaden trots den skärpta lagstiftningen. Sedan lagen kom den första juli i fjol har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), fått in över 1 700 anmälningar och tips om olämpliga verksamheter och individer som sysslar med olika typer av skönhetsingrepp.

En kraftig ökning enligt Ivo:s generaldirektör.

– Det är ett oroväckande högt antal och visar verkligen att det behövs tillsyn för att se till att den här nya lagen följs, säger Sofia Wallström.

”Försöker komma undan”

Ivo har inlett 243 tillsynsinsatser på området. Myndigheten har också åtalsanmält 22 personer, främst för att de saknar legitimation.

– Det är ju tyvärr en del ljusskygga aktörer som försöker komma undan vår tillsyn. Man har ambulerande adresser och poppar upp på lite olika ställen, på Instagram och olika kanaler. Så en stor del av jobbet för oss nu är att inte släppa, att visa att vi inte ger oss, säger Sofia Wallström.

FAKTA: LAGEN OM ESTETISKA KIRURGISKA INGREPP OCH ESTETISKA INJEKTIONSBEHANDLINGAR

• Sedan den 1 juli 2021 får endast läkare och tandläkare med relevant specialistkompetens utföra skönhetsoperationer.

• Trådlyft och estetiska injektioner med fillers- och Botox får bara ges av legitimerade sjuksköterskor, tandläkare och läkare.

• Verksamheterna måste teckna patientförsäkring vilket ökar möjligheterna att få ersättning om man skadas.

• Verksamheterna är skyldiga att informera om betänketid och samtycke, samt kontrollera att den som får behandlingen är över 18 år.

• IVO, Inspektionen för vård och omsorg är ansvarig tillsynsmyndighet.

• Den som bryter mot åldersgränsen eller som utför estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar utan att uppfylla kompetenskraven riskerar böter eller fängelse i högst sex månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.