Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s medicinreporter ger några tips på vad du bör tänka på innan du lägger dig under kniven eller sprutan. Foto: SVT/TT

Tre frågor du bör ställa dig inför skönhetsingreppet

Uppdaterad
Publicerad

Om du inte gör din hemläxa inför skönhetsingreppet så riskerar du att hamna hos en oseriös aktör. Det kan leda till misslyckat resultat och, i värsta fall, svåra skador.

En fillerspruta som sätts fel och som täpper till ett blodkärl kan till exempel leda till vävnadsdöd och att du blir blind. Botox som sätts fel kan leda till långvarig förlamning.

Men det finns några viktiga saker som du kan göra för att minska risken att hamna i händerna på en klåpare:

  • Först av allt måste du kontrollera att behandlaren har rätt kompetens och behörighet för ingreppet. Och att du har får den betänketid och den skriftliga information om kostnad och möjliga komplikationer som du har rätt att få enligt lagen.
  • Fråga behandlaren om vad som händer om du skulle skadas av ingreppet. Kommer du att få dina pengar tillbaka och kommer behandlaren att ersätta dig om du behöver vård eller ett nytt ingrepp på ett annat ställe?

Starta videon för att höra SVT Nyheters medicinreporters bästa tips på vad du bör fråga dig innan du lägger dig under kniven eller sprutan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.