Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Brooke reser med en stor barnvagn och har svårt att ta sig på tåget. Hör henne och andra resenärer om trängseln på Öresundståget i videon. Foto: Teresia Loive/SVT

Överfulla Öresundståg i rusningstid – resenärer får trängas året ut

Publicerad

För pendlare mellan Helsingborg och Malmö är överfulla Öresundståg i rusningstid inte ovanligt. Det är begränsat antal tåg, banarbeten och skadade tåg på reparation som gör att resenärer och personal får trängas ombord.

Klockan är strax efter fyra på eftermiddagen och Öresundståget som kör från Helsingborg mot Malmö och vidare mot Köpenhamn fylls på med folk.

Inga biljetter kollas ombord för det är för mycket folk. Personalen, som inte vill medverka med namn, upplever ett stressigt arbete när de jobbar på överfulla tåg.

– Här är det kaos idag, folk står på varandra, säger Roger Frej som pendlar mellan Landskrona och Helsingborg.

Flera skadade Öresundståg på verkstad

Magnus Andersson, enhetschef för drift och fordon på Skånetrafiken, berättar att de just nu har fyra tåg med större skador som repareras. De tågen förväntas vara åter i trafik i höst.

Normalt brukar de räkna med att de klarar av att ha två tåg med större skador i verkstaden för att bemöta det stora antalet resande med Öresundstågen.

– Vi har ett begränsat antal Öresundståg och det är rätt mycket arbete kvar på de som är på verkstad nu. Till efter december hoppas vi kunna köpa in tio Öresundståg till att ha i drift, säger Magnus Andersson.

Följ med på den svettiga och trånga resan från Helsingborg till Malmö i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.