Arkivbild. Foto: Arkivbild

Överläkare: Utan barnmorskorna fungar inte vården på kvinnokliniken

Uppdaterad
Publicerad

Nu höjs rösterna från läkarna. Om inte sjukhusledningen löser frågan om barnmorskornas uppsägningar hotas vården. Ytterst drabbas patienterna.

Kerstin Sylvan är överläkare på kvinnokliniken i Helsingborg. Hon vaknade upp till en helt ny situation på jobbet idag. Hittills har 27 barnmorskor sagt upp sig på förlossningen och BB i protest mot deras arbetsvillkor och tuffa schemaläggning.

– Vi läkare stöttar barnmorskorna i deras uppsägningar. De skulle aldrig agera såhär om det inte vore nödvändigt, säger Kerstin Sylvan till SVT Nyheter Helsingborg.

Du säger ”vi läkare”, talar du för en större grupp?

– Ja, det gör jag.

Ohållbart, kommer inte kunna ta emot patienter

Kerstin Sylvan understryker hur allvarlig situationen är. Utan barnmorskor går det inte att bedriva verksamhet på förlossningen, neonatalavdelningen eller på avdelningen för ultraljud.

– Vi är ett vårdteam, utan barnmorskor går det inte att bedriva den här verksamheten. Vi kommer inte att kunna ta emot gravida kvinnor säger Kerstin Sylvan.

Vad hade du önskat från ledningens sida?

– Det enda jag kan konstatera är att arbetsgivare som lyssnar på sin personal får medarbetare som utför sitt jobb proffessionellt och med glädje. Det skapar god vård för patienterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.