Syftet med avgifterna är att i viss mån minska biltrafiken, men även att skydda miljön och öka säkerheten. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Så ska det bli ordning på p-kaoset i skånska naturområden

Publicerad

Besökarna strömmade till Skånes skyddade naturområden i fjol – så till den grad att vägarna för boende och utryckningsfordon blockerades.

Nu kan parkeringsavgifter bli en del av lösningen.

Bilburna besökare till Kullabergs naturreservat, Söderåsens nationalpark och Stenshuvud nationalpark kan i framtiden behöva betala för sig.

Syftet är att komma tillrätta med de stora parkeringsproblemen som följt i spåren av de ökande besöksströmmarna.

Vägar blockeras

– Det är jätteroligt att många har upptäckt den skånska naturen. Men vi måste göra något åt trafiksituationen, säger Ingela Lundqvist, enhetschef på naturvårdsenheten vid länsstyrelsen.

– Det finns de som parkerar i terräng och blockerar tillfarten för närboende, räddningstjänsten och andra större fordon som ska fram.

I en ny trafikutredning, som tagits fram på uppdrag av länsstyrelsen, föreslås timtaxan ligga på 15 till 20 kronor i timmen på Kullaberg, Söderåsen och Stenshuvud.

”Var extremt”

Syftet med avgifterna är att i viss mån minska biltrafiken, men även att skydda miljön och öka säkerheten.

Hästföretagaren Kristine Barner möttes dagligen av p-kaoset på Kullaberg i fjol. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Hästföretagaren Kristine Barner i Kullaberg välkomnar alla åtgärder som kan förbättra ordningen på vägarna upp till Himmelstorpsgården, där hon har sina islandshästar på sommarbete.

– Vi kör upp till hästarna tre, fyra gånger varje dag. Det var extremt förra året. Folk var irriterade, det var svårt att ta sig fram och det stod bilar överallt.

Införs nästa sommar

Utredarna föreslår att intäkterna från avgifterna ska gå till att finansiera den ökade bevakning som krävs för att skydda naturen, men även för att täcka kostnaderna för renhållning.

Förslaget är att betalningssystemet testas under högsäsongen 2021 och sedan införs permanent nästa år.

Men för att det ska bli några parkeringsavgifter måste först Naturvårdsverket ge sitt godkännande.

Förslaget är att det ska kosta 15-20 kronor i timmen, eller 70-90 kronor i dagstaxa, för att besöka Kullabergs naturreservat, Söderåsens nationalpark och Stenshuvud nationalpark under högsäsong.

Kullabergs består av två reservat: Västra Kullaberg som ägs av staten och Östra Kullaberg som ägs av privat stiftelse.

Nationalparkerna Söderåsen och Stenshuvud ägs av staten. Nationalparkerna är det finaste ett naturområde kan bli och sköts bland annat med personal på plats som är anställd av Länsstyrelsen i Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.