Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Iman Abbas är säkerhetsstrateg på Helsingborgs stad och är en av drivkrafterna bakom projektet som ska öka tryggheten på Drottninghög. Hör henne berätta mer om ”Safe Growth” i klippet ovan. Foto: SVT

Så skapas ett bättre Drottninghög i Helsingborg – kommun och invånare samarbetar

Publicerad

Stadsdelen Drottninghög i Helsingborg är ett av landets första miljonprogram och under flera års tid har stadsdelen haft ett rykte om sig att vara problemtyngd. Nu jobbar invånarna och kommunen tillsammans för att öka tryggheten.

För drygt två år sedan startade kommunen tillsammans med invånarna på Drottninghög ett projekt som skulle göra stadsdelen både tryggare och mer attraktiv. Projektet kallas ”Safe Growth” och är hämtat från Nordamerika.

– Vi arbetat brottsförebyggande i det offentliga rummet genom att förändra fysiska platser men även genom att arbeta med sociala aspekter kopplat till brottsprevention, säger Iman Abbas, säkerhetsstrateg på Helsingborgs stad.

Helsingborgs stad är inte bara först i Sverige med projektet utan även i hela Europa. Och nästa steg är att kommunen tar ett steg tillbaka för att låta invånarna driva vilka frågor som de anser ökar säkerheten i stadsdelen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.