Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommun- och kyrkopolitikern Bengt Olsson (S) berätta varför man lagt fram förslaget just där och hör stallägaren Ann-Charlotte hur hon ser på saken. Foto: Teresia Loive/SVT

Pålsjö kan bli nya kyrkogården i Helsingborg – hästhagar hotade

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborg behöver 140 000 nya gravplatser de närmaste 100 åren. Men frågan är mer akut än så – dagens begravningsplatser är snart helt fyllda. Nu undersöks om de gröna hästhagarna runt Pålsjö gård kan bli stadens nya kyrkogård.

Runt Pålsjö gård och stallanläggningen ligger hagar där hästarna går och betar. I framtiden kan hagarna undan för undan ersättas av gravplatser.

För nu föreslår Helsingborgs stad och Svenska kyrkan att det stora området, idag naturreservat, kan bli pastoratets nya kyrkogård. Man tittar också på ytterligare ett grönområde, fast mindre, vid Pålsjö skog.

– Marken som vi väljer måste ligga inom Helsingborgs pastorat, säger politikern Bengt Olsson (S), som arbetar med kyrkogårdsfrågan.

Akut brist på gravplatser

Behovet av nya gravplatser är akut. Om några få år är dagens kyrkogårdar fyllda och på lång sikt, 100 år, behövs plats för totalt omkring 140 000 gravar för tre generationer avlidna helsingborgare. Med höjd taget för att staden växer.

Kyrkan och kommunen har undersökt flera olika möjligheter men väljer nu att fortsätta utreda Pålsjö gårds omgivningar i första hand. Marken ägs av kommunen.

– Området är stort nog och ligger dessutom nära de befintliga kyrkogårdarna och krematoriet, säger Bengt Olsson.

Omtyckt strövområde

Ann-Charlotte Cadier driver hästanläggningen. Hon är måttligt förtjust i tanken på att hästhagarna undan för undan kan komma att ersättas av gravar i framtiden, även om hon förstår problemet med bristen på gravplatser.

– Marken är ju dessutom ett omtyckt strövområde, det är många helsingborgare som promenerar igenom och tittar på hästarna och naturen här, säger hon.

Vad är ett pastorat?

Ett pastorat är det geografiska område som en kyrkoherde/pastor har ansvar för och tjänstgör inom för den Svenska kyrkan. Den kan bestå av en, två eller fler församlingar beroende på omständigheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.