Pålsjö skog blir naturreservat

Publicerad

I Skåne finns 283 naturreservat och mer än hälften av dem har bildats de senaste 15 åren.

Helsingborg är inget undantag och snart läggs Pålsjö skog till listan.

Helsingborg har i dagsläget 17 naturreservat  varav tio skapats under 2000-talet. Pålsjö skog står nu på tur. 430 hektar skog, åker, ängsmark, park och hav ska på det här sättet utvecklas som natur och skyddas från exploatering.

– Det finns alltid intresse av att bygga ut staden och det är många som vill flytta till Helsingborg. Det är väl det största hotet på lång sikt, även om det inte är aktuellt just nu, säger Fredrik Bengtsson som är ekolog.

Att göra reservat här var på gång redan för flera år sedan, men då rådde politisk oenighet just kring framtida byggplaner, så det blev lagt på is. Tills nu. Pålsjö har höga värden både som natur- och rekreationsområde och det finns fler anledningar till att bilda reservat, exempelvis pengar.

– Vi kan ju söka statliga bidrag för att investera i natur. Vi har bland annat  fått för att investera vindskydd och grillplatser i Pålsjö, berättar Fredrik Bengtsson. Vi planerar dessutom för en våtmark som vi fått statligt stöd för.

Staden själv har avsatt 4 miljoner kronor till investeringar i Pålsjöreservatet. Sen tillkommer driften och den kommer att bli lite dyrare än i dag.

– Anledningen till att det kommer kosta mer är att vi tror att fler människor vill vara här och uppleva området, säger Fredrik Bengtsson.

Samtidigt finns beräkningar som påstår att Pålsjöområdet har ett rekreationsvärde på minst 50 miljoner kronor.

– Om man nu avsätter det här som naturreservat så kanske man tycker att man missar tomter att bygga på. Men det genererar också indirekt pengar. Man investerar i folkhälsan och det är ju utan tvivel bevisat att vi behöver de här andningshålen för att återhämta oss i en stressig tillvaro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.