• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

I klippet hör du Cesse Kjellberg, butikschef, om vad hon tror behövs för att vända den negativa handelstrenden på gågatan. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Pandemiåret 2020 – en nådastöt för Helsingborgs stadskärna

Uppdaterad
Publicerad

Pandemiåret 2020 spenderade skåningarna mer pengar än vanligt på livsmedel – men desto mindre på kläder, skor och parfymer i fysiska butiker. Detta visar siffror från den årliga rapporten Cityindex.

Pandemin blev droppen för många fysiska butiker i city, som redan är pressade av konsumenternas förändrande shoppingvanor.

– Citykärnorna står mitt uppe i en strukturomvandling, så var det redan före pandemin. Dels gör vi mer inköp på nätet, dels har vi fått en större medvetenhet när det gäller att handla hållbart och handla mindre, säger Anna Wiking, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Syd. 

Under måndagen släpptes Cityindex 2020, en årlig handelsrapport som Fastighetsägarna och HUI Research ligger bakom.

Tuffast för hotellen

Den visar att omsättningen inom dagligvaruhandeln, framför allt livsmedelsbutikerna, ökade något under 2020 (0,4 procent upp i Helsingborg och 4 procent i Malmö)

Detta medan detaljhandeln i Helsingborg, i likhet med många andra mellanstora svenska städer, hade det tuffare.

Hotellnäringen tappade drygt 40 procent i omsättning, och modebranschen 24,4 procent. Även parfymer handlades det mindre av enligt Cesse Kjellberg, butikschef på Electa.

Hoppas jobba kvar till pensionen

– Att det varit tufft kan alla handlare på Kullagatan vittna om. Vi hade mycket mindre folk, men nu börjar de komma tillbaka igen. Inte i samma nivå som före pandemin men det går bättre.

Hon har arbetat på Kullagatan sedan 1977. Och Cesse Kjellberg slutar gärna sin yrkesbana på gågatan.

– Jag har ett par år kvar att jobba innan pensionen, vi får se om vi klarar det, säger hon.

I klippet berättar Anna Wiking om vad hon tror kommer att behövas för att vända utvecklingen i stadskärnorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.