Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Patienter får vänta ett år på nya terapisamtal

Uppdaterad
Publicerad

Patienter som går i terapi måste vänta i ett år innan de får lov att söka behandling igen för sina psykiska besvär via Region Skåne. En sorts karenstid som infördes 2016 för att spara pengar.

Yvonne Wallberg Andersson är legitimerad psykoterapeut och hon är mycket kritisk till regelverket.

– I värsta fall så orkar man inte, man överlever inte. I näst värsta fall så kan diagnosen som man har bli förvärrad eller så får man ytterligare diagnoser.

2015 klubbade politikerna i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne igenom beslutet som började gälla 2016.

Patienter som sökt hjälp för psykisk ohälsa och fått terapi får nu vänta 12 månader i stället för tre månader som det var innan, för en ny terapisession.

Skulle spara pengar

– Den främsta orsaken var för att hålla ihop ekonomin, säger Anders Åkesson (MP) som är vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Och fortsätter:

– Det finns inga indikationer på att det inte fungerar. Psykoterapivårdvalet är inte den enda valmöjligheten man har när man söker för psykisk ohälsa. Vi har vårdcentraler och den specialiserade psykiatrin och fler privata psykoterapeuter har kunnat öppna mottagningar, säger han.

Men han får mothugg från personalen ute i verksamheterna.

– Patienterna mår inte bra och det har blivit förlängd depression, det blir ju ett övergivande och det kan bli väldigt allvarliga konsekvenser, säger Anne Olofsson, legitimerad psykoterapeut.

Erbjuder gratis terapi

Personalen vittnar även om att de kringgår regelverket och jobbar ideellt för att kunna möta vissa patienters behov.

– Jag har erbjudit gratis terapitimmar för att jag har känt mig frustrerad över att inte kunna göra ett bra arbete, berättar Yvonne Wallberg Andersson.

– Det är inte rätt. För patienterna så är man rätt så illa ute om man måste förlita sig på ideell hjälp. Det är inte så vi vill att vårt samhälle ska se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.