Patrik från Landskrona efter jubileumsvasan: ”Magiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Nilsson har kört sitt livs skidlopp. Jubileumsvasan på träskidor med näbbstövlar och bambustavar. Han började i ottan och kom fram sent på kvällen. 14 timmar och 59 minuter tog det för honom, att på gammaldags vis skida de nio milen mellan Sälen och Mora, för att komma i mål.

– Det var ett jättelångt lopp, nästan femton timmar. Vårt mål var att komma i mål och det gjorde vi, säger en glad Patrik Nilsson till SVT Nyheter Helsingborg från bilen på väg hem till Skåne.

Patrik Nilsson hämtar andan och äter pannkaka vid en av kontrollerna under jubileumsvasan. Där serverades även ägg, ostmackor, kaffe, buljong och blåbärssoppa. Foto: Karolina Nilsson, privat

Hur funkade utrustningen?

Hela utrustningen höll och det var målet, att allting skulle funka hela vägen. Sedan var det ju ett magiskt lopp. Det var som att köra på Skansen eller i en gammal journalfilm. Folk kom med häst och släde i spåren och stoppade skidåkarna. Alla hade klätt upp sig fint. Det var som att köra 1920, säger Patrik Nilsson.

Hästekipage dök upp i skogen precis som förr i tiden längs skidspåret. Foto: Karolina Nilsson, privat

”Det var sagolikt”

Alla som deltog fick brons, så även Patrik Nilsson från Landskrona som slutade på 80:e plats bland herrarna i jubileumsvasan. Tätt efter kom en annan skåning, Lennart Klingberg från Jonstorp, som lyckades placera sig på plats 81.

De två skånepågarna höll ihop i slutspurten. Patrik Nilsson från Landskrona slutade på 80:e plats och Lennart Klingberg från Jonstorp kom på 81:a plats i jubileumsvasan. Foto: Karolina Nilsson, privat

Patrik Nilsson har tränat i spåren vid Vallåsen i Halland och förberett sig noga för att klara det historiska loppet.

– Att få lov att delta i detta lopp, som är ett historiskt lopp, är helt otroligt och få förunnat. Det var sagolikt, säger Patrik Nilsson, jubileumsvasaloppsåkare från Landskrona.

Nummerlappsutdelning och fotografering vid Olnispagården i Sälen dagen före start. Foto: Karolina Nilsson, privat
Patrik Nilsson från Landskrona med sina träskidor och bambustavar. Foto: Karolina Nilsson, privat

Jubileumsvasan

Jubileumsvasan är ett hyllningslopp till pionjärerna som drog igång och genomförde det allra första Vasaloppet 1922.

Målsättningen är att allt, så långt det är möjligt, ska återspegla de Vasalopp som genomfördes under det tidiga 1920-talet.

Sträckan är 90 kilometer och starten sker på en åker nedanför Vasastenen i Sälen. Målgången är vid Gustav Vasastatyn i Mora.

En segrare koras men hela loppet ses mer som ett firande än en tävling. Segraren blir bekransad och medaljer delas ut till alla.

139 deltagare var anmälda till årets Jubileumsvasalopp, lika många som var anmälda till det allra första Vasaloppet 1922.

Källa: Vasaloppet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.