Han åker Vasaloppet med träskidor och bambustavar – precis som för 100 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

För 100 år sedan åkte 139 åkare världens första Vasalopp. Då med träskidor, näbbstövlar och bambustavar som utrustning. Nu firas första loppet med Jubileumsvasan och den ska Patrik Nilsson från Landskrona åka – på likadan utrustning.

Lika många startande och på tidsenlig utrustning ska de försöka ta sig 90 kilometer från Sälen till Mora den 12 februari. Patrik Nilsson från Landskrona har blivit en av 139 som valts ut att få åka.

I videon kan du se Patrik träna inför loppet och se den autentiska utrustningen.

Vasaloppet 100 år – Jubileumsvasan

Han har flera Vasalopp i ryggen men han är övertygad om att detta kommer bli det roligaste och mest utmanande.

– Det är en helt ny utmaning, att vara total nybörjare igen. Allt ska vara tidsenligt, kläder, utrustning och mat längs vägen. Det kommer även spåras på traditionellt sätt med häst och släde där det inte bara är packad snö, säger han.

Just nu förbereder han sig så mycket han kan i spåren vid Vallåsen, och mycket handlar om att bli bekant med utrustningen som skiljer sig markant från modern skidutrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet 100 år – Jubileumsvasan

Mer i ämnet