Ernst Alm vann det första Vasaloppet 1922. Foto: TT

Vasaloppet firar jubileum med 139 deltagare

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år firar Vasaloppet 100 år och kommer att genomföra ett jubileumslopp ett par veckor före det traditionella loppet.

Restriktionerna har släppts och ger fritt fram till folkfesten Vasaloppet med 15000 deltagare vid startgärdet vid Berga by i Sälen. 90 km-loppet avgörs söndagen den 6 mars.

– Det är en lättnad. Vi har försökt överleva i två års tid och fått till elitloppen och det har varit jättebra men nu ska vi fira hundraårsjubileum och det hade blivit uddlöst på ett digitalt sätt, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund till SVT Sport om loppet nästa år.

Vasaloppet

Samma startplats som i första loppet

Lördagen den 12 februari kommer ett jubileumslopp med 139 åkare, samma antal som startade 1922, i tidstypisk utrustning att åka den historiska sträckningen, som är delvis annorlunda än det tradtionella Vasaloppet.

– De startar uppe i Sälens by, där den var från början, och blir ett eget lopp. Vi törs inte dra loppet över sjöisar eftersom de inte är att lita på men målet är på samma ställe som det alltid har varit i Mora, säger Höglund. 

Vallningen sker med tjära och endast i Evertsberg. Det blir pannkaka, ägg, bröd, mjölk och buljong utan inslag av energidrycker för att inrama tidsmarkören.

Även den förste Vasaloppsvinnaren Ernst Alm och hans hemort Norsjö kommer att uppmärksammas de närmaste dagarna för att betona kopplingen till jubileet. 

KLIPP: Herrarnas Vasalopp på 60 sekunder (7 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet