Vid testerna innan starten ska nio åkare haft rester av fluor på sina skidor. Det handlar om åkare längre bak i motionsleden, Foto: Ulf Palm/TT

Flera Vasaloppsåkare fast i fluorkontrollen – men ingen diskas

Publicerad

För första gången var det i år totalförbud mot fluorvallor under Vasaloppet. Resultatet av testerna blev att flera motionärer åkte fast i kontrollen – men ingen diskades.

Tester av skidor genomfördes både vid starten och målet på årets Vasalopp. Stickprovskontroller genomfördes och alla elitåkares skidor testades vid målgång.

– Det gick förträffligt. Få personer har haft fluor på skidorna och det visar att folk har följt rekommendationerna, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet.

Vasaloppet

Ingen elitåkare körde med fluor

Vid testerna innan starten ska nio åkare haft rester av fluor på sina skidor. Det handlar om åkare längre bak i motionsleden, och inte om någon elitåkare.

– De åkarna fick låna skidor som var färdigpreppade för de som kanske använt verktyg där det fanns rester av fluor eller liknande, berättar Eriksson.

I kontrollerna vid målet i Mora testades skidorna för samtliga toppåkare. Där fastnade ingen i kontrollen. Men däremot flera åkare utanför eliten.

– Efter mål gjorde tester under eftermiddagen och kvällen. Ett tiotal åkte fast i kontrollen där.

Ingen diskades

Om någon elitåkare haft skidor som visade på fluorvalla hade reglerna sagt att de diskas – men för motionärer gäller andra regler.

– Där var reglerna att man blir placerad längst bak i resultatet. I motionsleden blev man inte diskad, utan får tillgodoräkna sig loppet om man till exempel gör en klassiker, förklarar Johan Eriksson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur maskinen som mätte otillåten fluor på skidorna fungerar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet