Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Är det fullt att parkera här, så kan du köra och parkera på Herrevads Kloster och hoppa på bussen och komma hit, säger Tuve Lundberg, ranger på Söderåsens nationalpark. Foto: Isak Laurell/SVT

Pendelbussar ska lösa parkeringskaoset vid Söderåsen

Publicerad

Under förra sommaren blev skånska naturreservat och nationalparker populära besöksmål för hemestrande svenskar. På Söderåsens parkering i Skäralid ledde intresset till kaos. I år prövar länsstyrelsen en ny lösning för att lätta på trycket: pendelbussar från Herrevadskloster.

Enligt Länsstyrelsen ledde trängseln på parkeringen vid flera tillfällen under förra sommaren till att utryckningsfordon hindrats från att komma fram. Enligt Tuve Lundberg, ranger på Söderåsens nationalpark, parkerade folk utanför de markerade områdena, på gräsmattor och längs vägen upp till utkiksplatsen Kopparhatten.

– Jag har också hört, fast jag har inte sett det själv, att ibland har folk stått på grannars privata uppfarter och så, fortsätter hon.

Den nya lösningen med pendelbussar, som tidigare har uppmärksammats av Helsingborgs Dagblad, ska göra det lättare för besökare att parkera på andra platser.

Alexander Horvat brukar besöka Söderåsens nationalpark ett par gånger om året. – Jag vill ändå säga att det har varit hyfsat bra var gång, säger han om parkeringssituationen. Foto: Isak Laurell/SVT

När SVT Nyheter besöker nationalparken är det dock inget parkeringskaos. Alexander Horvat har tagit bilen dit.

– Vi tyckte att det var bra, trots att det är fint väder så har det funnits parkeringsplatser, säger han.

Om det hade varit smockat på parkeringen, hade ni kunnat tänka er att ta bussen från Herrevadskloster?

– Ja men absolut, det är det värt, när man väl får gå här ute. Även om det hade varit så att man fick ta en längre runda så hade det varit värt det för oss, säger Alexander Horvat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer