Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
–Det tar mycket kraft, men det kommer vara värt det, säger Pernilla Otto om sitt rekordförsök. Se henne på löpbandet och hör henne berätta mer i klippet ovan. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Pernilla springer mot världsrekord på löpband: ”Det känns hoppfullt”

Uppdaterad
Publicerad

724 kilometer på sex dygn – det behöver ultralöparen Pernilla Otto slå för att ta världsrekord i löpning på löpband. I veckan påbörjade hon sitt försök, i ett tält i Förslöv utanför Båstad.

I vintras bestämde sig Pernilla Otto för att ta sig an rekordet, med stöttning från flera löparvänner. Sedan dess har hon tränat intensivt hemma i Dalarna, där hon har kunnat tillbringa 10-15 timmar i veckan på löpbandet.

– Det känns konstigt att det faktiskt pågår just nu, efter att det har varit så mycket förberedelser, säger Pernilla Otto.

För att ha lite marginal till det nuvarande rekordet – som togs av en brittisk kvinna 2011 – är Pernilla Ottos mål att springa 730 kilometer. Under onsdagen, kort efter att hon kommit halvvägs tidsmässigt, passerade hon 400 kilometer.

Har lagt upp en tydlig plan

För att kunna slå rekordet har Pernilla Otto lagt upp en tydlig plan, där löpning blandas med gång på bandet. Vilopauserna är korta, och har hon tur lyckas hon få två timmars sömn under en natt.

Mycket energi får hon från andra löpare i omgivningen, där det just nu pågår ett sexdagarslopp. Huruvida Pernilla Otto lyckas med sitt rekordförsök kommer att stå klart under lördagen, som är tävlingens sista dag.

Om du lyckas ta världsrekordet, vad väntar då härnäst?

– Jag tror att jag kommer vara klar med världsrekord på löpband efter det här, det känns lite som en “once in a lifetime”-händelse. Men nya äventyr kommer det att bli. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.