Befesa Scandust får preliminärt återuppta sin produktion den 24 april. Foto: Oskar Fäldt/SVT

Personal på Scandust får gå hem – kan vara farligt att jobba

Uppdaterad
Publicerad

Inte bara produktionen måste stoppas, även alla delar av verksamheten där personalen riskerar att utsättas för cyanid. Det förtydligar nu Arbetsmiljöverket för Befesa Scandust i Landskrona.

Provresultaten var tydliga. Cyanidhalter i vattenpölar på fabriksområdet innehöll dödliga doser av cyanid. Efter länsstyrelsens beslut om produktionsstopp förra veckan gjorde Arbetsmiljöverket en blixtinkallad inspektion på Befesa Scandust i fredags.

Företaget saknar riskanalys för anställda

Myndigheten såg då att det saknades riskanalyser och säkerhetsföreskrifter för personal som riskerar att utsättas för cyanid i arbetet. I tisdags skickade man ett skriftligt beslut om stopp för all riskabel verksamhet tills dess företaget uppfyllde vissa villkor.

Cyanidutsläppen i Landskrona

– Det kan handla om vattenrening och sanering, och då handlar det om att kunna utföra arbetet på ett säkert sätt, säger Arbetsmiljöverkets inspektör Monica Björk.

I går mötte hon chefer och skyddsombud på Befesa Scandust för att förklara vilka riskanalyser företaget måste göra innan personalen kan fortsätta arbeta.

Bara fyra personer jobbar

Företaget valde först att överklaga länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen men ångrade sig och drog tillbaks sin överklagan. Sedan i lördags står all produktion stilla, så Arbetsmiljöverkets beslut gör mindre skillnad för tillfället. Men inte desto mindre måste man se över samtliga rutiner innan personalen tillåts jobba igen.

– Det är bara fyra medarbetare som behöver vara på plats för att övervaka utrustningen sedan verksamheten stängdes ned. All annan personal är hemma med full lön tills vidare, säger Wolf Lehmann som är finanschef för Befesa Scandust.

Det är lika bra, konstaterar han.

– Eftersom vi då får tid att i lugn och ro kartlägga vilka åtgärder vi behöver vidta för att på ett så snabbt men samtidigt säkert sätt starta vår återvinningsproduktion igen.

Hur kostsamt är detta för er som företag?

– Kostnaden är inte vårt fokus i dagsläget.

Under fredagen kommer företagets representanter att möta länsstyrelsen igen för att dra upp riktlinjerna för hur kontrollen av alla farliga kemikalier ska bli tillfredsställande på fabriksområdet och lägga upp en tidsplan för detta.

Måste se över hela verksamheten

– Om länsstyrelsen har kunnat visa att det finns cyanid på ställen där de själva inte trodde att det fanns så innebär det att de måste fundera en gång till och titta på sin verksamhet, säger Monica Björk på Arbetsmiljöverket.

Vad kan det finnas för hälsorisker för personal som exponeras för cyanid?

– Det är ju en väldigt giftig kemikalie som finns i olika former. Man kan bli rejält sjuk av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Mer i ämnet