Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Perstorp är Skånes mest skuldtäta kommun – näst sämst i Sverige Foto: TT/Arkiv

Perstorp är Skånes mest skuldtäta kommun – näst sämst i Sverige

Publicerad

I Perstorp har 8,2 procent av invånarna skulder till Kronofogden – det är högsta siffran i Skåne och näst högsta i hela landet.

Perstorps kommun kan visserligen vara på väg att vända utvecklingen – antalet skuldsatta hos Kronofogden har sjunkit med 0,6 procent från förra året.

Däremot har det totala skuldberget ökat med sex miljoner från förra året.

Hur går den ekvationen ihop?

– Det kan bero på inflyttning. Men det också vara så att de som ännu inte rett ut sin ekonomi, som fortfarande har skulder – de skulderna ökar väldigt fort. Räntorna ökar och man skuldsätter sig ännu mer innan man fått hjälp, säger Jessica Bertilsson, skuldrådgivare Perstorps kommun.

Haft skuldrådgivare i snart två år

Det var i maj 2018 som kommunen införde tjänsten skuldrådgivare med kontor i kommunen. Tidigare köptes den tjänsten in från Hässleholm.

– Det är ett långsiktigt arbete – det är lite tabubelagt att få den här typen av hjälp, säger Torgny Lindau (PF), kommunstyrelsens ordförande.

Hur ser siffrorna ut om ett år?

– Jag hoppas vi fortsätter förbättra oss, vi har gått ner tills i år och vi ska gå ner ännu mer. Men vi måste ta det bit för bit, säger Jessica Bertilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer