Nu har även Perstorps kommunfullmäktige sagt ja till att bli delägare i Ängelholms flygplats. Foto: SVT/Natalie Medic

Samtliga kommuner sa ja till köpet av Ängelholms flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Nu har samtliga sju nordvästskånska kommuner sagt ja till att köpa Ängelholms flygplats.

Sent på torsdagskvällen blev allt klart, när Höganäs och Bjuv som sista kommuner röstade ja.

Höganäs blev under torsdagen den sjätte kommunen att säga ja till det nya flygplatsavtalet som omfattar sju nordvästskånska kommuner. Beslutet togs med 18 röster för och tre emot.

Ängelholms flygplats

– Det har varit en lång och livlig debatt, men röstningen talar för sig själv. Flygplatsen är viktig för kommunen och för regionen, säger Gustaf Wingårdh (M), ordförande i kommunfullmäktige i Höganäs.

”Slitsam process”

I onsdags röstade också kommunfullmäktige i Perstorp för avtalet.

– På så vis säkrar vi flygtrafik för den här delen av Skåne, säger Håkan Abrahamsson (M), ordförande i kommunfullmäktige i Perstorp.

Det gjorde även politikerna i Båstad med ett tydligt ja.

– Det har varit konstruktiva diskussioner och jag är nöjd över det. Det har varit en slitsam process där det är mycket man ska sätta sig in i. Det är inte varje mandatperiod som man köper en flygplats, säger Johan Olsson Swanstein (M), kommunalråd i Båstad.

”Positivt för näringslivet”

Tidigare i veckan sa Klippan, Ängelholm och Helsingborg ja till att bli delägare i flygplatsen.

– Det är positivt ur olika aspekter – för näringslivet och för sjuktransport till exempel. I dessa tider är det av största vikt att kommunerna gör vad vi kan för att rädda en flygplats som redan finns, säger Håkan Abrahamsson (M).

Med rösterna 17-12 sa Bjuvspolitikerna ja till flygplatsköpet, som därmed blir av.

– Vi tycker att det är viktigt med infrastruktur för företagen och för att ha en levande region. Den är även viktig för turismen, säger Mikael Henrysson (SD), kommunalråd i Bjuv.

”Ska bli spännande”

Nu blickar politikerna framåt efter den långa processen.

– Det ska bli skönt att gå in i den nya fasen. Vi var sju kommuner som skulle ha en process och ha förhandlingar under en rådande situation som corona, säger Johan Olsson Swanstein (M), kommunalråd i Båstad.

– Det ska väl bli spännande. Vi har satt in ett bra driftbolag så de får fart igen på flygplatsen, så den blir bärande. Det ska också bli en grön flygplats, säger Mikael Henrysson (SD), kommunalråd i Bjuv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ängelholms flygplats

Mer i ämnet