Peter Göransson har tillsammans med några bybor i Farhult satt upp 400 egna hastighetsskyltar. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Peter satte upp 400 egna hastighetsskyltar i byn – ”Man blir livrädd”

Uppdaterad
Publicerad

Genom Farhult kör bilarna alldeles för fort, tycker byborna. Det fick Peter Göransson att agera – han satte upp 400 egna hastighetsskyltar. Men nu är de borttagna.

Det var i tisdags som Peter Göransson och hans grannar började placera ut hundratals hastighetsskyltar. En markering mot bilisterna – för här går det alldeles för fort. Många kör snabbare än den 40-gräns som finns, menar byborna.

– Katter har strukit med, rådjur har blivit påkörda. Vi har ju barnbarn och man blir ju livrädd när de kommer för nära vägen, säger Peter Göransson.

Trafikverket: ”Det krävs tillstånd”

Men under torsdagen togs skyltarna bort. Det krävs nämligen tillstånd för att placera ut dem efter vägen. 

– Det är därför vi tagit bort skyltarna som vi bedömer står inom vägområdet, säger Martin Albrektsson, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

Peter Göransson tycker det är märkligt att skyltarna tas bort – han känner att de gett effekt.

– Så här tyst och lugnt har det aldrig varit tidigare, säger Peter Göransson.

Men kan du inte ha förståelse för att de tas ner?

– Jo, så till vida att de måste följa sina bestämmelser. Men känslomässigt är det märkligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.