Efter att ha varit kriminell sedan barnsben lyckades ”Peter” hitta motivationen till att lämna det livet bakom sig. Men hans förflutna sätter gång på gång käppar i hjulet för honom. Foto: Erik Ragnar Danielsson

”Peter” försöker lämna det kriminella livet: ”Inte välkommen tillbaka”

Publicerad

Efter att ha varit kriminell sedan barnsben lyckades ”Peter” hitta motivationen till att lämna det livet bakom sig. Men han upplever att hjälpen som hans skånska hemkommun erbjuder inte fungerar.

– Om man vill att folk inte ska vara kriminella, varför gör man det mest basala sakerna så svåra? säger han.

Han är dömd för bland annat grova våldsbrott, vapenbrott och narkotikabrott – rubriceringar som inte är ovanliga hos personer som tillhör en brottslig organisation. I verkligheten är hans kriminella CV ännu bredare än så, säger han.

Men under sin senaste tid i fängelset fick han nog.

Kriminella avhoppare

– Man tröttnar till slut på att sitta inlåst större delen av sitt liv, säger ”Peter”. Det måste finnas något annat.

Hör ”Peter” berätta om hur det är att försöka lämna ett kriminellt liv bakom sig i klippet ovan.

Svårt att komma vidare

Han har varit i kontakt med Passus, avhopparverksamheten hos organisationen Fryshuset, men kommunens socialtjänst säger nej till att bekosta programmet.

Istället har hans kommun har erbjudit honom en lägenhet på annan ort samt hjälp med hyran, men han har svårt att separeras från sin familj och vill inte leva på försörjningsstöd i längden.

Belastningsregistret ställer till det

Han har stora skulder från skadestånd till brottsoffer som måste betalas, ingen utbildning, inget jobb och inget körkort. Hans belastningsregister försvårar jobbsökandet och möjligheten att få ett lämplighetsintyg till att ta körkort.

– De verkar inte ha någon person inom kommunen som vet vad som krävs för att det ska funka att lämna en kriminell livsstil. Den enda lösningen är ”sitt i den här lägenheten någon annanstans och var ett problem där istället för här”.

Den aktuella kommunen vill inte kommentera det enskilda fallet men säger till SVT att de arbetar efter varje individs särskilda behov för att kunna erbjuda både hjälp, stöd och eventuellt skydd. Man anger också att man kan överklaga beslut som man inte är nöjd med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella avhoppare

Mer i ämnet