Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Kristin Jacobsson (C) vill se avhopparverksamhet för kvinnor och varför Peter Svensson, som driver avhopparverksamhet, inte håller med. Foto: TT/Centerpartiet

C i Stockholm: Inför avhopparprogram för tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har det rapporterats allt mer om hur kvinnor får en mer framträdande roll i gängkriminaliteten. Centerpartisten Kristin Jacobsson vill nu införa ett nytt avhopparprogram i Stockholm – som riktar sig specifikt till kvinnor.

Kristin Jacobsson, ledamot i socialnämnden i Stockholms stad, har nu lämnat in en motion i frågan.

– Det har visat sig att kvinnor har en dubbelroll i gängkriminalitet. Dels så genomför man handlingar men dels så är man också ett offer för extremt våld och relationsvåld. Det gör att behoven ser annorlunda ut och då måste behoven anpassas, säger Kristin Jacobsson (C).

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Tidigare avhoppare: ”Vad hjälper det?”

Peter Svensson, som själv har lämnat den kriminella miljön och som har mycket erfarenhet av att jobba i Stockholms befintliga avhopparverksamheter, ser ett problem med förslaget.

– Min upplevelse, som har försökt att nå fram till kvinnor sedan 2018, är att de inte kan identifiera sig som avhoppare. Så vad hjälper det att ha en kvinnlig avhopparverksamhet?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet