Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jay” började sitt kriminella liv redan i tonåren. Till en början var det mest rån, senare i livet började hon sälja droger till kriminella. Foto: Emanuel Silva/SVT

Hon sitter i fängelse för knarkförsäljning: ”Jag hade två olika liv”

Uppdaterad
Publicerad

Jay, som vi väljer att kalla henne, började sitt kriminella liv när hon var 15 år gammal, genom droger. Det eskalerade till att sälja stora mängder av narkotika till gängen. I dag avtjänar hon ett fängelsestraff.

Enligt Jay finns det två olika typer av kriminella kvinnor: Den ena typen kommer in i den kriminella miljön för att deras partner tvingat dem och den andra typen kommer in av egen vilja – och vet exakt vad de gör. Hon vill tjäna pengar och använder sig av samhällets syn på kvinnor som offer.

Jay menar att hon tillhör den senare kategorin och har dömts till två och ett halvt års fängelse för narkotikabrott.

– Jag kommer att jobba på mig själv och vill ha ett normalt liv, säger hon.

Kan också vara offer

Kvinnor som är involverade i den kriminella miljön kan också vara offer för våld och sexuellt utnyttjande. Speciellt om det handlar om kriminella gängstrukturer.

– Man man måste vara tuff och visa framsteg som kvinna, säger Jay.

I videon hör du henne berätta om kvinnans roll i den kriminella världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.