Peter Haber är en av årets nya namn på Walk of Fame i Landskrona. Foto: Julia Maric/SVT

Peter Haber får sten på Walk of Fame

Publicerad

Walk of Fame på Järnvägsgatan i Landskrona har idag utökats med ytterligare två stenar. Peter Haber var själv på plats för att inviga sin sten. Även den framlidne modeskaparen Katja Geigers sten blev avtäckt.

Tanken med Walk of Fame är att intressera Landskronas innevånare och besökare för stadens historia och berömdheter och att uppleva stadens centrum. Varje år avtäcks två nya minnesstenar.

Peter Haber och Katja of Sweden

Skådespelaren Peter Haber och modeskaparen Katja Geiger, mer känd som Katja of Sweden, är årets nya namn på Walk of Fame.

Peter Haber har sin bakrund i Landskrona genom att han var med och grundade skånska teatern tillsammans med bland andra regissören Peter Oscarsson.

– Mina första åtta år som skådespelare var i den här staden, de åtta viktigaste åren i mitt skådespelarliv skulle jag vilja säga. Och denna staden ligger mig otroligt varm om hjärtat, säger Peter Haber.

Katja of Sweden avled tidigare i år. Hon är uppväxt i Landskrona och var en gång elev på stadens flickskola och berömd som ett av svenskt modes största namn.

Hennes två söner Anders Stensson Geiger och Chris Geiger deltog i avtäckningsceremonin.

Samarbetsprojekt

Walk of Fame startades av frimurarna och är ett samarbetsprojekt mellan stadens tre Rotaryklubbar. Initiativtagaren heter Bo Wikström.

–  Vi var ett gäng som pratade om att vi måste öka positiviteten här i Landskrona. Dessutom närmade vi oss ett 600-årsjubileum och då tyckte jag att det passade bra att vi invigde en kändisgata i Landskrona, säger Bo Wikström.

Traditionen invigdes för fyra år sedan och årets stenar är nummer 29, respektive 30 längs Järnvägsgatan där det bland annat finns minnesstenar för kungen Erik av Pommern, vetenskapsmannen Tycho Brahe, och författaren Selma Lagerlöf.

– Jag hoppas att Walk of Fame kan bidra till att sätta Landskrona ännu tydligare på den kulturella kartan i Sverige så att inte allt knyts till de stora städerna. Landskrona är ett av landets kronor, avslutar Peter Haber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.