Nu orkar Petra Nordén gå upp för trapporna i hemmet igen. Målet är att orka åka skidor igen, det räknar hon med att nå nästa säsong. Foto: Caroline Larsson/SVT

Hon fick ett nytt hjärta: ”Har fått tillbaka mitt liv”

Publicerad

För snart ett år sen fick Helsingborgsbon Petra Nordén ett nytt hjärta tack vare att någon valt att donera sitt.

En sen januarikväll fick Petra Nordén telefonsamtalet hon väntat på i fem månader. Ett hjärta var redo för henne och hon hade 30 minuter på sig att göra sig redo för att åka till Lund och ta emot det. Nu lever hon ett helt annat liv.

– Jag har fått tillbaka mitt liv. Jag har möjlighet att följa mina söners uppväxt.

Hör Petra Nordén berätta sin historia i klippet ovan.

Donationsprocesserna

Det finns bara en död, men två donationsprocesser. I den ena processen orsakas döden av en svår nytillkommen hjärnskada. I den andra processen orsakas döden av cirkulationsstillestånd. I båda fallen vårdas en döende patient på en intensivvårdsavdelning och donation kan bli aktuellt efter att det har fattats beslut om att livsuppehållande behandling inte längre är meningsfull för patienten.

De två donationsprocesserna är:

  • DBD (Donation after Brain Death) – donation då döden inträffar efter primär hjärnskada.
  • DCD (Donation after Circulatory Death) – donation då döden inträffar till följd av hjärtstopp. När blodcirkulationen stoppas drabbas även hjärnan.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.