Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Deltagare från tio länder deltog i helgen i Gamma Sweden Open i Helsingborg, nordens största internationella pickeballtävling. Se hur sporten spelas i klippet. Foto: SVT

Pickleball utmanar padel: ”Vi håller på att konvertera banor”

Publicerad

Racketsporten pickleball spås bli den stora utmanaren till padel. Åtminstone om man frågar utövarna själva.

– Vi håller på att konvertera padelbanor till pickleballbanor runt om i Sverige, säger Glenn Hanzen, klubbchef i Pickleball Sweden Klubb.

Sporten har utövats i USA sedan 60-talet och kom till Sverige för ungefär fyra år sedan. Idag finns ungefär 4000 utövare i landet.

– SM gick för tre veckor sen och då var vi ungefär 290 deltagare, säger Glenn Hanzen.

Färre skador än padel

Sporten spelas över låga nät och beskrivs som en blandning mellan tennis, badminton och bordtennis. Bollen liknar en innebandyboll, men är lättare. Ett pickleballracket är hårt och gjort av plastmaterial men väger bara 220 gram.

– Det är betydligt mindre skador i pickleball än padel som har både tyngre racket och boll, säger Glenn Hanzen som tror att sporten är här för att stanna.

Padelsporten blev snabbt populär för några år sen och nya padelhallar dök upp som svampar ur jorden. Nu har många padelklubbar gått i konkurs och hallarna står tomma. Men inte mycket längre, om man ska tro Glenn Hanzen.

– Vi håller på att konvertera padelbanor till pickleballbanor runt om i Sverige. Det pågår redan.

Deltagare från tio länder

I helgen har Pickleball Sweden Klubb i Helsingborg varit värd för den internationella tävlingen Gamma Sweden Open 2022 med deltagare från 10 olika länder. En av dem är det tidigare tennisproffset, brittiskan Taddea Lock.

– Jag lärde mig spela när jag var i USA och fastnade totalt för sporten, säger Taddea Lock som nu är Europamästarinna i pickleball.

I klippet ovan kan du höra varför Taddea Lock gillar pickleball

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.