Pjäsen om mordet på Hallandsåsen skjuts fram. Foto: SVT

Pjäs om morden på Hallandsåsen skjuts fram

Publicerad

I april meddelade Stadsteatern i Helsingborg att de skulle göra pjäs av morden på Hallandsåsen. Nu kommer beskedet att föreställningen skjuts fram efter att intervjumaterialet vuxit sig allt större.

För 14 år sedan hittades två tonårsflickor döda på Hallandsåsen. Det visar sig att två 17-åriga pojkar har efter en biltur med flickorna misshandlat dem och lämnat dem på en öde del av åsen.

”Vill inte stressa fram det”

I april meddelade Stadsteatern i Helsingborg att man skulle göra pjäs av det uppmärksammade mordfallet för premiär våren 2020. Nu meddelar teatern att pjäsen skjuts fram.

– I arbetet med uppsättningen gör vi många djupintervjuer med personer som är berörda och det materialet har vuxit. Vi tar beslutet att inte stressa fram det här utan vi vill göra det rätt, säger stadsteaterns chef Kajsa Giertz. 

Många som hör av sig

Under arbetet har många hört av sig för att prata om händelsen – även personer som inte är närmast berörda. Kajsa Giertz säger att de flesta är positiva till idéen om pjäsen.

– Enda rädslan från de vi pratar med är att det ska bli nån smasksig ”true-crime” berättelse där vi utmålar offret och förövare men det är precis tvärtemot vad vi strävar efter. Vi vill vara ett alternativ till det berättandet.

Målet: Premiär inom två år

Pjäsen, menar hon, ska vara en reflektion kring hur en sådan tragisk händelse påverkar inte bara de närmast berörda utan en hel region. Vilket nu har blivit ett större projekt än de först räknat med.

– Målet är att den ska sättas upp inom de närmsta två åren i alla fall, säger Kajsa Giertz.

Ersättare för pjäsen blir relationsdramat ”Mig nära” av den norske dramatikern Arne Lygre. Den får då Sverigepremiär på Helsingborgs stadsteater våren 2020.

Två tonåringar från Båstads kommun dömdes för dubbelmordet på Hallandsås 2004.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer