Foto: Fredrik Sandberg/TT

Planer på utökat omkörningsförbud i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Inför ett totalt omkörningsförbud för lastbilar på i princip hela E6 genom Skåne. Det föreslår Trafikverket. Målet är att framkomligheten för personbilar under rusningstid ska bli större på sträckan från Vellinge till Helsingborg.

– Vi tror att efterlevnaden av förbudet blir större när det gäller på en sammanhållen sträcka. I dag finns det omkörningsförbud på fem olika delsträckor längs E6 här i Skåne, säger Jack Bårström, regional samhällsplanerare vid Trafikverket, till Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Det nya förbudet innebär att lastbilar inte får köra i omkörningsfilen mellan klockan 06 och 09 på morgonen samt mellan klockan 16 och 18 på eftermiddagen.

Omkörning på tre platser

Om förslaget blir verklighet är omkörning för lastbilar på E6 bara tillåtet söder om Vellinge, i de sexfiliga uppförsbackarna vid Glumslöv och norr om Helsingborg.

Det är länsstyrelsen som ska fatta beslut om omkörningsförbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.