Ett stort e-handelsområde har planerats i Ängelholm men politikerna har i sista stund svängt i frågan. Foto: SVT

Ängelholm vänder – vill stoppa bygget av e-handelsområde på åkermark

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort e-handelsområde har planerats i Norra Varalöv i Ängelholm. Men i sista stund har flera partier vänt i frågan och har nu röstat för att helt lägga ner planerna.

Logistik- och lagerområdet skulle byggas på åkermark vid E6:an i Norra Varalöv och bli 18 hektar stort, vilket är tre gånger stå stort som det nuvarande lagret på platsen.

Arbetet med planerna har pågått sedan hösten 2018 och senast i augusti i år klubbades detaljplanen i samhällsbyggnadsnämnden, med politisk majoritet.

Men i sista stund har nu flera politiker vänt i frågan och en majoritet i kommunstyrelsens arbetsutskott röstade för att planerna ska läggas ned.

– När arbetet med detaljplanen startade fanns det ett brett stöd för att utveckla området och skapa fler arbetstillfällen. Nu har frågan ställts på sin spets och alla partier har fått bekänna färg. En majoritet har nu röstat för att stoppa utvecklingen av e-handelsområdet, säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Vill inte bygga på åkermark

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som tidigare röstat ja i frågan, säger nu nej.

Anledningen är klimatdebatten kring att bygga på åkermark, menar oppositionsrådet Lars Nyander (S).

– Placeringen av verksamheten är på mark som kommer behöver när vi pratar om matförsörjning och klimatdebatten har visat att vi måste vara rädda om de resurser vi har. Våra medlemmar fick rösta kring detta och vi har ändrat oss väldigt sent, säger Lars Nyander.

Slutgiltigt beslut i december

Området skulle ju skapa många arbetstillfällen, hur ser du på det?

– Det är aldrig kul att behöva säga nej till något som generar arbetstillfällen men man måste se den stora frågan och landa i resonemanget kring tillväxten i förhållande till miljön, säger Lars Nyander.

Moderaterna är nu det enda partiet som röstat ja i frågan. Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har hela tiden varit emot projektet.

I december ska förslaget upp i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige om om de går på samma linje stoppas projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer