Pojken tillbringar oftast rasterna utanför klassrummet och har svårt att på egen hand skaffa vänner.

Pojke nekades kontaktperson – stod ensam på rasterna

Publicerad

Eftersom pojken går i skolan och bor hemma kvalar han inte in för att anses socialt isolerad. Så resonerade Helsingborg stad när de nekade en tonårspojke kontaktperson. Nu får de bakläxa av Förvaltningsrätten.

En pojke i nedre tonåren ville ha en kontaktperson eftersom han lider av autism och adhd och därför på egen hand har svårt att skaffa vänner och delta i fritidsaktiviteter.

Men Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd ville inte gå med på det. Pojken bor hemma och under dagarna går han i skolan. Han kan därför inte anses vara så socialt isolerad att det skulle kunna motivera en kontaktperson, ansåg nämnden.

Men Förvaltningsrätten ger pojken rätt.

Svårt att skaffa vänner

Under förhandlingarna berättade pojken att bara för att han går i skolan innebär det inte att han per automatik får tillräcklig social samvaro och kontakt med andra.

I skolan finns en resursperson som hjälper honom i skolarbetet men den personen har inte ansvar att ge honom stöd att delta i sociala sammanhang under rasterna.

Rasterna tillbringar han utanför klassrummet – i väntan på nästa lektion.

Pojken vill ha en kontaktperson för att få stöd och uppmuntran att delta i fritidsaktiviteter och förhoppningen är att han med stöd av den personen ska kunna delta i aktiviteter med andra ungdomar, berättade han för rätten.

Kommunens bedömning att pojken inte var socialt isolerad håller inte,tycker Förvaltningsrätten. Pojken har rätt till en kontaktperson, skriver rätten i sin dom.

Helsingborg måste nu ordna en kontaktperson åt pojken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.