En polis har utretts för att ha jagat en cyklist som sedan föll omkull och hamnade under polisbilen. Nu frias polismannen. Foto: Johan Nilsson / TT

Polis körde på cyklist – utredningen läggs ner

Publicerad

Polisen tyckte att han såg en cyklist ta emot ett vapen från en bil och följde efter för att stoppa cyklisten, som inte stannade. Kort därpå föll cyklisten omkull och hamnade under polisbilen. Polisen som körde anmäldes – men utredningen läggs nu ner.

Det var vid en rutinpatrullering i området Karlslund i Landskrona som en polis uppfattade att en person tog emot en pistol eller ett liknande föremål och sen försvann på cykel.

Polisen körde efter cyklisten, som inte stannade. Efter mindre än en kilometers jakt ramlade cyklisten omkull. Polisen hann inte bromsa och cyklisten hamnade under polisbilen.

Enligt polisrapporten var han vaken och talbar men med skrapsår. Efter en stund började han kräkas och fördes till sjukhus med ambulans. Cykeln blev totalförstörd.

Därför läggs utredningen ner

Efter händelsen har polisen utretts för misstankar om tjänstefel, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Ärendet har hanterats på Särskilda åklagarkammaren. Men nu har åklagaren valt att lägga ner utredningen utan åtal.

Anledningen är att det enligt åklagaren inte går att bevisa om polisen genom att ligga väldigt nära cyklisten stressat denne och på så sätt orsakat fallet.

Dessutom, anser åklagaren, får risken att cyklisten eller andra i bostadsområdet råkade illa ut av körningen vägas mot att polisen uppfattade att cyklisten var beväpnad och därför av stor vikt att stoppa.

Tidigare dömd för att bära vapen

Personen på cykeln har vid minst två tidigare tillfällen dömts för brott mot knivlagen. Ett av dessa tillfällen ägde rum bara några dagar innan incidenten med polisbilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.