Jonas Berg leder polisens operation som genom hög polisnärvaro ska göra Drottninghög till en tryggare plats. Bakom syns några av de nattvandrare engagerats genom Helsingborgs stads projekt och som hjälper polisen i arbetet. Foto: Tomas Malmberg

Här samarbetar polis och stad för ett tryggare område

Uppdaterad
Publicerad

Polisen grep totalt 11 personer i nordöstra Helsingborg för ungefär en månad sedan. Just nu har de goda krafterna på Drottninghög en chans till en nystart, menar polisen.

Den polisiära närvaron är stor på Drottninghög just nu. Personer som polisen misstänker för inblandning i narkotikaförsäljningen i nordöstra Helsingborg sitter fortfarande häktade. 

– Drottninghög men även Fredriksdal och Dalhem är topprioriterat i polisdistrikt nordväst, vi styr i stort sett alla lediga resurser hit, säger Jonas Berg, polisens operationsledare.

Åtalet mot nätverket på Drottninghög

Han blickar ut över Drottninghögs centrum som för dagen är både folkrikt och lugnt. En av anledningarna kan vara polisens närvaro.

Tagit saken i egna händer

Men här har också samlats boende från Drottninghög, Fredriksdal och Dalhem. Många har tagit saken i egna händer och genom kommunen engagerat sig som nattvandrare för att göra sina gator tryggare.

– Det handlar om att det ska finnas vuxna ute i områdena och stötta upp poliserna, säger Susanne Sellami som är en dem som arrangerar nattvandringar i området.  

Enligt Jonas Berg är just det en av lösningarna på att narkotikaförsäljningen inte ska sättas igång igen.

– Vi ska befästa de platser som har varit viktiga i langningen. Det gör vi dels med poliser på plats och med hjälp av nattvandare. Men även genom kameraövervakning, säger han.  

Finns det en risk att en så här massiv polisinsats blir kontraproduktiv?

– Det har vi sett tidigare, att det kan uppstå ett vakuum när man plockar bort ledande individer och att det senare blir en maktstrid. Men det är just det vi vill motverka med den här närvaron, säger Jonas Berg.

Alla stadens förvaltningar involveras

Elina Bratt är säkerhetsstrateg på Helsingborgs stad. Främst är det social-, arbetsmarknads-, skol- och fritids och stadsbyggnadsförvaltningen som är aktiva i samarbetet med polisen, berättar hon. Men alla stadens förvaltningar involveras. 

– Vi har väldigt mycket skyddsåtgärder här, inte bara i form av bostadsbolaget, skola och förskola utan även samarbetsprojekt som ska göra så att fler från nordöstra Helsingborg kommer ut i arbetslivet, säger Elina Bratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtalet mot nätverket på Drottninghög

Mer i ämnet