Polischefen: Kan röra sig om ett maktvakuum i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Tre skjutningar på fyra dagar i Helsingborgsområdet – en av dem en dödsskjutning. Nu menar källor till SVT att det finns stor risk för hämndaktioner.

Samtidigt befarar polisen att ett maktvakuum uppstått i staden.

I söndags besköts en bostad i Hittarp, under tisdagsmorgonen sköts en man ihjäl i Helsingborg – och under onsdagsmorgonen var det återigen skottlossning mot ett bostadshus.

– Nu har vi haft tre allvarliga händelser på kort tid. Varje händelse utreds för sig men självklart försöker vi se om det finns gemensamma nämnare i motiv och gärningsmän, säger Karim Ottosson, polischef i Helsingborg.

Polisen befarar att ett så kallat maktvakuum som uppstått i staden. Flera ledande kriminella personer i Helsingborg sitter just nu frihetsberövade eller dömda, vilket gör att det kan vara så att det pågår maktstrider om att fylla tomrummet efter personerna.

Källor till SVT: Hämndaktioner efter dödsskjutningen

Mannen som sköts ihjäl på Norra Stenbocksgatan i Helsingborg är sedan tidigare mycket välkänd hos polisen.

Källor till SVT säger att det finns stor risk för hämndaktioner efter dödsskjutningen.

– Mitt och polisens mål är att detta inte ska eskalera, så en del av vår underrättelsetjänst tittar nu framåt för att undvika att det sker fler grova våldsbrott, säger Karim Ottosson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.