Den senaste händelsen skedde under förra veckan. Det spreds rykten om en pågående rånvåg i Helsingborg. I sociala medier spreds det att nio rån begåtts under kort tid i Helsingborg.
– Släktingar till polisanställda här i huset hörde också av sig och frågade vad som pågick, säger Richard Glantz.
– Vi gick till botten med det här och såg att det var en gammal artikel som hade börjat spridas i sociala medier, den spreds kraftigt och artikeln var från i somras. Men folk uppfattade det som att rånvågen pågick här och nu, säger Richard Glantz, som driver Facebooksidan för polisen i nordvästra Skåne.
Döda djur spreds i sociala kanaler
Vid ett annat tillfälle i somras spreds uppgifter om fårkadaver i Perstorp – och personer i sociala medier spekulerade i om det fanns religiösa motiv i hur djuren placerats i naturen.
– Det här var ju inte sant, det visade sig vara en restaurang som dumpat ett antal djur som slaktavfall, vilket i sig är ett brott. Men det rörde sig inte om religiösa motiv som folk spekulerade i, säger Richard Glantz.
Vad säger du om att falska brottsnyheter sprids på det här sättet?
– Det finns ju för- och nackdelar med sociala medier. Baksidan är ju att saker som inte stämmer kan få rejäl spridning, säger han.