Polisen i Helsingborg sätter in drönare i flera områden med syftet att förhindra brott. Arkivbilder. Foto: Bertil Ericson/Andreas Hillergren/TT

Polisen sätter in drönare i flera områden i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagsnatten satte polisen tillfälligt in drönare i området Rosengården i Helsingborg efter larm om att flera personer skjutit raketer mot bilar.

Strax innan midnatt mot söndagen fick polisen larm att det skjuts fyrverkerier mot stillastående, parkerade bilar runt Skaragatan i Rosengården.

– På plats mötte vi ett stort antal personer, runt ett trettiotal. Vår uppfattning är att de flesta var ungdomar, säger Katarina Rusin, presstalesperson vid polisen i region Syd till SVT Nyheter.

Enligt polisen misstänks två personer, en 15-åring och en 18-åring, för att ha tänt eld på bilarna med hjälp av fyrverkeripjäser.

– De sköt fyrverkerier på ett vårdslöst sätt som kan vålla stora personskador. En fara för både de själva och andra, säger Katarina Rusin.

Försökte förhindra polisen

Förutom bilarna hade personerna ställt byggmaterial på bilvägen som de hade tänt eld på för att förhindra att räddningstjänsten och polisen kunde komma åt platsen.

Att sätta in drönare i Rosengården var ett tillfälligt och ett akut beslut för nattens händelser.

Under helgen har polisen satt in långvarig drönarbevakning i stadsdelarna Adolfsberg, Närlunda samt Planteringen.

Den kamerabevakningen kommer bedrivas dygnet runt på allmänna platser och kommer pågå fram till 15 mars 2020, skriver polisen i ett pressmeddelande. Också detta beslut togs med anledning av att både polis, allmänhet och byggnader beskjutits med fyrverkerier och flera bilar stuckits i brand.

Operation Rimfrost

Besluten om kameraövervakning med drönare har fattats inom ramen av pågående operation Rimfrost som utlystes i höstas med anledning av den senaste tidens grova våldsdåd.

Under förra veckan sattes drönare in i områdena Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal fram till 15 februari 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.