Polisen hoppas att släktforskning med DNA ska kunna leda fram till en lösning på gåtan om vem den döda mannen i Ekeby var. Foto: Polisen/TT

Så ska släktforskning hjälpa polisen identifiera mördad man

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals människor har lämnat DNA för att söka sitt ursprung och okända släktingar. Nu ska polisen i Skåne ta hjälp av släktforskningsregistren för att identifiera en mördad man. En metod som fler polismyndigheter runt om i landet nu också kan använda.

– Det är första gången det används i Sverige. Men det kommer säkert komma fler polismyndigheter som använder möjligheten, säger Bo Lundqvist, chef för polisens Kalla fallgrupp i södra Sverige.

Ekebymannen hittades mördad i ett skogsparti i september 2003. Kroppen hade legat i närheten av skjutbanan i Ekeby i nordvästra Skåne i månader, kanske år.

Tecken på ursprung i Östeuropa

Religiösa smycken, bland annat från ett kloster i Rijeka i Kroatien hittades vid kroppen. Tandlagningar tyder också på ett ursprung i östra Europa. Med hjälp av kraniet återskapades ett ansikte som visats i media i flera länder. Men inget har hjälpt. Ekebymannen har fortfarande inget namn.

Nu ställs hoppet till släktforskningsregister, som i USA använts för att identifiera seriemördare och sexualbrottslingar. Med hjälp av Ekebymannens DNA-profil hoppas polisen få träff på någon avlägsen släkting bland de miljontals människor som anmälts sig i registren, kanske någon vars släktträd går samman med Ekebymannens flera generationer bakåt i tiden.

– Det kommer att bli träff, säger Bo Lundqvist.

Bo Lundqvist. Foto: Johan Dernelius

Anlitar expert på släktforskning

Polisen har en DNA-profil som ska skickas till ett släktforskningsregister i USA där ett miljon personer finns med. Tesen är att någon i registret, vars anfäder emigrerat från Europa till USA, är släkt med Ekebymannen.

Polisen har anlitat en expert på släktforskning som sedan ska söka vidare efter att en namn på en avlägsen släkting matchat DNA-profilen.

– Det kommer gå att gallra ner det till en hanterbar mängd människor, säger Bo Lundqvist.

”Har skyldighet att göra det”

Bo Lundquist ser inga etiska problem med att utnyttja frivilliga DNA-släktforskningsregister i polisarbetet. Det har funnits olika åsikter inom polisen, men enligt Lundqvist är alla nu överens om att använda registren.

– Vi är inte hindrade att använda dem. Jag menar att vi inte bara har rätt, utan en skyldighet att göra det.

– Vi pratar i vissa fall om offer för dödligt våld, i andra fall om gärningsmän som utfört dödligt våld, i vissa fall flera gånger dessutom.

Fakta: ”Ekebymannen”

Mannen, som förmodligen var i åldersspannet 35-55 år när han dog, hittades på Habergavägen i Ekeby onsdagen den 17 september 2003 av en svampplockare. Förmodligen hade kroppen legat på platsen i mellan en månad och ett år då den hittades.

En rättsmedicinsk undersökning visade att mannen dödats.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.