Bo Lundqvist, chef på polisens Kalla Fall-grupp har gott hopp om nya tips kring flera av de gamla fallen Foto: SVT

Fakta om ouppklarade mord läggs ut på nätet

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen lade polisen upp femton kalla fall på sin hemsida. Förhoppningen är att människor ska höra av sig om de vet något om händelserna. Vi ska visa gärningsmännen att vi inte slutar jaga dem, säger Bo Lundqvist, chef för Kalla fall-gruppen i Region Syd.

Bo Lundqvist är helt säker på att människor kommer att höra av sig eftersom det är enklare och mindre känsligt när det har gått längre tid sedan morden begicks.

– Det här är ett sätt att ta sig an de här fallen för ärendena blir inte lösta i arkivet på Rättscentrum, säger Bo Lundqvist.

Ingen preskriptionstid

I USA har han sett att polisen göra så här och han tror att anledningen till att det inte prövats i Sverige är att ingen har kommit på det tidigare.

Ett kallt fall är ett ouppklarat mord, där polisen inte har kunnat komma vidare i utredningen. Tidigare fanns en preskriptionstid på 25 år för mord, men sedan den togs bort läggs inga mordutredningar ned.

Foto: SVT

Löste 20 år gammalt mord ifjol

Nu hoppas alltså Bo Lundqvist och hans kollegor i Kalla fall-gruppen att människor ska se uppgifterna om morden på nätet och höra av sig så att ny information ska kunna kunna hjälpa till att lösa brotten.

– Senaste mordet vi löste var ifjol när en man dömdes för ett mord han begått nästan tjugo år tidigare, säger Bo Lundqvist.

Polisen i regionen arbetar med 130 kalla fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.