Flera drabbade de senaste veckorna. Foto: Leonora Toplica

Polisen varnar för oseriösa hantverkare

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste veckorna har flera oseriösa hantverkare och asfaltsarbetare rört sig omkring olika bostadsområden i Skåne. Enligt polisen har ett antal personer blivit utsatta för bedrägeriet.

De åker runt i bostadsområden och letar efter fastigheter som kan vara i behov av renovering. Oftast är det äldre personer som drabbas av detta.

– De ringer på ofta hos hus som kanske behöver en mindre renovering och där det bor äldre människor som köper det här bedrägeriet, säger Karim Ottosson, lokalpolisområdeschef Ängelholm.

Hur många är drabbade?

– Det har varit ett antal personer i södra Sverige som har blivit kontaktade av hantverkare.

Roy Bengtsson som bor i Ängelholm berättar att han är arg över bedrägerierna mot äldre.

– Jag tycker att det är för jävligt att de kan vara så taskiga mot äldre personer, säger han.

Enligt polisen utför de antingen ett bristfälligt arbete eller så blir det inget arbete gjort överhuvudtaget. Polisen har i nuläget koll på ett antal hantverkare som utför dessa bedrägerier.

– Man ska tänka sig för, behöver man hantverkshjälp så söker man det själv. Blir man kontaktad så ska man vara jätteförsiktig, säger Karim Ottosson.

  • Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.
  • Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.
  • Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.
  • Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.
  • Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.
  • Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Källa: polisen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer