Helsingborgspolisen Mathias Lööw berättar om den ökande brottsligheten kring sexhandeln.

Ny typ av brott – sexköpare rånas på kontanter

Uppdaterad
Publicerad

En ny typ av rån har blivit vanligt i Helsingborg de senaste veckorna. Sexköpare som tror sig stämt träff med en prostituerad möts i stället av en grupp män som rånar sexköparen på kontanter.

– Jag har jobbat med rån sedan 2011 och har inte sett det här tillvägagångsättet tidigare, säger Bengt Rydström på Helsingborgspolisens rångrupp.

Den eller de som utger sig för att vara en prostituerad säger till sexköparna att den enbart tar betalt i kontanter. Sexköparna rånas sedan på dessa vid den bestämda mötesplatsen.

– Det är inte helt lätt att komma över kontanter vid rån numera så vet man att någon garanterat har 2000 kronor på sig blir det lönsamt, så att säga.

Polisen misstänker stort mörkertal

Totalt har fyra sexköpsrån polisanmälts senaste veckorna men polisen misstänker att det finns ett stort mörkertal.

Mathias Lööw är chef på polisens fokusgrupp i Helsingborg. I klippet ovan berättar han om den ökade brottsligheten runt sexhandeln och varför det inte alltid anmäls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.