Polisen: ”Den är oberäknelig, man vet aldrig vad effekten blir” Foto: Polisen / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen varnar för ny form av dödsdrog

Uppdaterad
Publicerad

Fokusgruppen hos polisen i Helsingborg varnar nu allmänheten för en ny form av farlig drog.
– Vi gör det för att rädda liv, säger gruppchef Mathias Lööw.

De kallas ”Research Chemical” eller rc-droger och framställs genom att molekyler i ämnet flyttas runt för att nå det bästa ruset hos användaren och undvika tidigare narkotikaklassning. Resultatet blir livsfarligt.

– Den är oberäknelig, man vet aldrig vad effekten blir. Den kan ge snedtändning, leda till hallucinationer eller till döden, säger Mathias Lööw, gruppchef för fokusgruppen inom polisen.

Polisens går nu därför ut med en varning.

– Vi gör det för att rädda liv. För att få folk att förstå att det är farligt.

Har kommit tillbaka

Nyligen träffade polisen på sitt första fall med rc-droger i Helsingborg. En man och en kvinna fick föras i ilfart till sjukhus efter en överdos.

– Vi vet inte hur vanlig drogen är. Fast tyvärr är det ofta så att när vi anträffar en ny drog så är den redan utbredd, säger Mathias Lööw.

Men rc-droger är en gammal bekant för polisen.

– För några år sedan förekom de rätt ofta. Vi hade ett dödsfall i Klippan där en tonåring dog efter en överdos. Sedan försvann de drogerna. Nu är det tyvärr en uppåtgående trend igen, säger Mathias Lööw.

”Används av medelklassungdomar”

Han säger också att drogen inte förekommer i etablerade missbrukarkretsar.

– Den används i hög utsträckning av medelklassungdomar som inte ser ut som missbrukare. De får tag i droger via internet.

Rc-droger är i många fall helt lagliga. Men Mathias Lööw önskar att alla blir olagliga.

– Myndigheterna borde klassa hela grupper av ett ämne som olagliga istället för som nu, ämne för ämne. Det hade gjort vår arbete mot narkotika lättare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer