till vänster syns en polis som intervjuas av svt, till höger ett fönster till ett lägenhetshus med skadade persienner

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det var kaotiskt och ingen optimal situation för oss på något sätt, säger Peter Karström, kommunpolis i Helsingborg. Foto: Oliver Kertes / SVT

Polisens kritik efter mobilfilmerna vid branden på Drottninghög: ”Kaotiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsarbetet vid en lägenhetsbrand på Drottninghög i Helsingborg på söndagen försvårades, enligt polisen, av personer som filmade på olycksplatsen.

Branden i sig kunde släckas ganska snabbt men fortfarande på måndagen luktade det starkt av brandrök intill lägenhetsbyggnaden på Drottninghög.

Räddningstjänsten fick bära ut två personer ur den branddrabbade lägenheten och totalt sju personer, varav fyra barn, fördes till sjukhus. Flera av dem är allvarligt eller livshotande skadade.

”Kaotiskt”

Händelsen lockade många åskådare. En granne som SVT pratar med beskriver det som en folksamling.

– Det var kaotiskt och ingen optimal situation för oss på något sätt, säger Peter Karström, kommunpolis i Helsingborg.

– Vi behöver jobba ostört för det handlar ofta om tidskritiska skeenden.

Enligt polisen var många för närgångna och vissa ska även ha filmat när livräddningsåtgärder utfördes på en person. Det gjorde att polisen gick ut på sin hemsida och varnade för att den som gör så kan göra sig skyldig till brott.

Olaga integritetsintrång

Från och med första januari 2018 kan den som sprider bilder som gör intrång i någons privatliv, exempelvis genom att visa någons hälsotillstånd, dömas för olaga integritetsintrång. Det kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

I nuläget är ingen delgiven misstanke för brott i samband med händelserna runt branden.

– I värsta fall kan anhöriga få besked att närstående är drabbade genom bilder på sociala medier och det är olyckligt, säger Peter Karström.

Teknisk undersökning

Polisen har upprättat ett ärende om grov allmänfarlig vårdslöshet – men ingen person är i nuläget misstänkt. Om det verkligen ligger ett brott bakom brandens uppkomst ska utredas när platsen har svalnat och en teknisk undersökning har kunnat genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.