Bengaler vid en av HIF:s hemmamatcher Foto: Winnie Gravlund

Politiker dödshotas efter inlägg om att slopa ståplats på fotbollsarenor

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Ola Möller (S) från Helsingborg skrev en debattartikel om att slopa ståplatsläktarna för att få bukt med bengalbränningen under fotbollsmatcher. Efteråt har han fått flera hotmejl, bland annat med dödshot.

Bengalbränning är ett problem på flera fotbollsarenor runt om i landet. Så även när HIF spelar hemmamatcher på Olympia.

Bengalerna kan skrämma iväg både publik och sponsorer, två hörnpelare i klubbens ekonomi. Det sa HIF:s ordförande Krister Azelius nyligen till SVT Nyheter Helsingborg.

Slopa ståplatserna

Kommunalrådet Ola Möller (S) förde som enskild politiker för ett par dagar sedan i en debattartikel fram en rad förslag till hur man ska få bukt med bengalproblemet. Att slopa ståplatser och bara ha sittplatser på fotbollsarenorna var det mest kontroversiella.

Ola Möller (S). Foto: SVT Helsingborg

Och reaktionerna lät inte vänta på sig. Han har fått en rad hat- och hotmejl från fotbollssupportrar samt starka reaktioner på sociala medier. Det har också handlat om dödshot.

Ett ämne som rör upp känslor

Mejlen har polisanmälts och tas nu om hand av demokrati- och hatbrottsgruppen vid polisen i Malmö.

– Det är oerhört tråkigt att det ska behöva bli så här, säger Ola Möller.

Men han är inte förvånad.

– Jag visste ju att det här ämnet rör upp känslor. Men ändå – vi politiker är redan utsatta för hat och hot och det är klart att demokratin lider i ett sammanhang där människor beter sig på det här viset. Det är en farlig utveckling, säger Ola Möller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.