Helsingborgspolitikerna vill ha samverkan mellan bredd och elit. Att engagera barn och unga är viktigt. Foto: Björn Larsson Ask /SvD / TT

Helsingborgspolitikern om resultat i Sveriges bästa idrottsstad

Publicerad

Idrotts- och fritidsnämndens ordförande, Julia Persson (M), tar Helsingborgs nedflyttning med ro. Politikens fokus är i första hand idrott för barn och unga.

Förra året hamnade Helsingborg bland de tio bästa kommunerna när SVT:s sportredakltion utsåg årets idrottsstad.

Elitlag i flera sporter

I år halkade staden ner en bit till fjortonde plats. Meriter som juryn tittat på i Helsingborg är bland annat framgångar inom simning och golf och att staden har flera elitlag inom en rad sporter som fotboll och pingis.

Men idrotts- och fritidsnämndens ordförande Julia Persson (M) tar petningen med ro.

– Det är roligt när det går bra för våra lag och föreningar och det är så klart tråkigt om det blir en trend att elitidrotten i Helsingborg presterar sämre. Fast det vet vi inte än.

Idrott för barn och unga viktigast

Samtidigt är politikens uppmärksamhet i större utsträckning riktad åt ett annat håll.

– Det viktiga för oss är ändå breddidrotten och hur väl vi lyckas engagera barn och unga, säger hon.

Men det finns också en samverkan mellan bredd och elit.

– Idrottsliga framgångar kan motivera och inspirera unga som får förebilder och idoler i sitt eget idrottande, säger Julia Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.