Fullmäktigepolitiker ska kunna delta i fullmäktige hemifrån – på gång i flera kommuner. Foto: TT/SVT

Fullmäktigemöten på distans – ska skydda demokratin mot corona

Publicerad

För första gången får politiker i fullmäktige delta i kommunfullmäktige hemifrån, via en länk. Så ska både demokratin och ledamöternas hälsa skyddas. Beslutet togs nyligen i Helsingborg – och andra skånska kommuner är på väg att följa efter.

Nyligen beslöt riksdagen att minimera antalet ledamöter i tjänst till 55 i taget, med anledning av coronaviruset.

Fullmäktige, politikens högsta beslutsfattare i kommunerna, kan inte göra likadant – det sätter kommunallagen stopp för.

Istället har Helsingborgs kommun nu beslutat att de ledamöter som vill ska kunna delta vid fullmäktiges sammanträden via en digital länk. De ska alltså kunna yttra sig i debatten och rösta – hemifrån.

Skydda demokratin

– Det handlar om att begränsa smittrisken för coronaviruset men också om att ledamöter i riskgrupper ska kunna fortsätta vara med. Vi skyddar både dem och demokratin, säger kommunalrådet Maria Winberg Nordström (L).

Men beslutet gäller bara fullmäktige. Vill alla nämnder och styrelser ha samma möjlighet måste fullmäktige säga ja till det.

– Nämnderna kan inte fatta beslut om inte hälften av ledamöterna är där, så jag ska väcka den här frågan, säger Maria Winberg Nordström som också är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Även andra kommuner

Flera andra större kommuner i Skåne är på väg åt samma håll som Helsingborg, visar en rundringning som SVT Nyheter har gjort. Och även där handlar det om demokratin och att skydda ledamöter.

I Ängelholm kan man idag delta digitalt på fullmäktiges möten – fast inte vara med och ta beslut.

– Men nu diskuterar vi att ordna så att ledamöterna även ska kunna rösta och att alla som sitter i nämnder och styrelser också ska kunna delta fullt ut i möten via länk, säger Robin Holmberg (M), ordförande i kommunstyrelsen.

I Landskrona, Kristianstad och Lund utreds nu möjligheten till digitala möten och i Malmö har politikerna så här långt beslutat att detta ska vara möjligt i nämnder och styrelser men inte i fullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.