Hör vad politikerna har att säga om planerna för åkermarken i Helsingborg i klippet. Foto: Ninni Mikael/SVT

Politisk strid om åkermarken: Både ja och nej till mer exploatering

Uppdaterad
Publicerad

På nej- sidan: Marcus Friberg (MP). På ja-sidan: Peter Danielsson (M). Nu har striden om åkermarken i Helsingborg börjat.

Det finns långt gångna planer på att bygga logistikcentra på åkermark i Helsingborg. Det är företag som har lager, omlastning av varor och utkörning och som servas av lastbilar. Den ökande e-handeln är inte minst ett skäl till att logistrikcentra har fått ett uppsving.

Men de är stora till ytan och den åkermark där de ska byggas motsvarar 265  fotbollsplaner. Enligt LRF (Lantbrukarnas riksförbund) har det redan totalt försvunnit 1 000 hektar åkermark från Helsingborg de senaste 10 åren.

Ja – och nej

Peter Danielsson (M) försvarar satsningen. Liksom KD, L, S och SD.

– Fler logistikcentra innebär fler arbetstillfällen. Vi vill också ta på oss ledartröjan för en omställning till gröna transporter, allt fler lastbilar körs miljövänligt.

Marcus Friberg (MP)  köper inte det argumentet. I likhet med C och MP.

– Det är en oerhörd exploatering av åkermark, säger han.

Hög exploatering i Helsingborg

Helsingborg är den kommun i landet som har exploaterat näst mest åkermark i landet de senaste fem åren. Det visar ny statistik från Jordbruksverket.

Mellan 2016 och 2020 försvann 84,5 hektar åkermark i Helsingborg. Uppsala är den kommun där mest åkermark i landet har exploaterats; 94,7 hektar.

När det gäller regioner är exploateringen fortsatt högst i Skåne med 763 hektar. Därefter kommer Västra Götalands län med 474 hektar.

I december ska fullmäktige fatta beslut om det blir ja eller nej till nya logistrikcentra på åkermark.

I videon ovan fortsätter politiikerna diskutera åkermarken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.