Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ruth Nylander oroar sig för vad som ska hända med bina när det ska byggas bostäder. Foto: Erik Danielsson/SVT

Djurliv drabbas av husbygget på Råå ljung

Uppdaterad
Publicerad

Bin och pollinerande djur har genom åren blivit ett argument för att bevara grönområden och kolonilotter. Nu höjer boende och kolonister därför rösten mot kommunens planerade bostadsbygge i området kring Råå ljung i södra Helsingborg.

Planerna på att bygga bostadshus i området kring Råå ljung välkomnas inte av dem som i dag bor och lever där. Området är fullt av grönska och i anslutning ligger även kolonilotter som är välbesökta av flera sorters djur. Däribland flera sorters pollinerande insekter, vars leverne nu hotas, enligt kolonisterna.

Godkänt av länsstyrelsen

– Om det byggs förstörs en fungerande symbios mellan människa, djur och natur. Man måste tänka på vad som tas bort och vad som tillförs, säger Ruth Nylander som har en kolonilott i kvarteret Tuppen.

Kommunens planer är initialt att det ska byggas bostadshus i kvarteren Gåsen och Ankan som ligger intill kvarteret Tuppen strax söder om Raus plantering på Råå ljung.

– Stadsplan 2017 har pekat ut det här området och länsstyrelsen har godkänt planerna. Sen måste man titta på vilka värden som finns där i dag och hur vi kan kompensera dem, säger Widar Narvelo, kommunekolog i Helsingborg.

En lokal förlust

– Så klart försvinner ytor som gynnar pollinerande bin, humlor, fjärilar och så vidare. På sätt och vis är det en lokal förlust. Men man måste se detta i sitt helhetsperspektiv att staden jobbar mycket med att gynna just pollinerare, säger Widar Narvelo.

Området kring Råå ljung har en lång historia, från att ha varit ett bostadsområde till att nu vara ett grönområde, på väg att åter igen bli ett bostadsområde.

I videon hör du vad de boende i området tycker om kommunens planer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer